Najlepsze pizzerie w Neapolu

Tagi , , , , , , , , , , , , ,

Bez wątpienia pizza z pomidorowym sosem serem mozarella i ziołami pochodzi właśnie z Neapolu. W 2017 roku neapolitańska pizza została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Tajemnica pysznie pachnącego i chrupkiego ciasta, czy idealnie skomponowanej mieszanki ziół w pomidorowym sosie sprawia, że w Neapolu pizza smakuje wyjątkowo dobrze. To dlatego pizzerii tam nie brakuje, do której warto się wybrać?

Tajemnica neapolitańskiej pizzy – ciasto, pomidory i ser

W przepisie na neapolitańską pizzę wszystko ma znaczenie –  skład ciasta,  pomidory, ser, czy odpowiednie zioła. To, jakie składniki powinny być użyte do wyrobu ciasta, a także jakie stosuje się rodzaje pomidorów czy sera ściśle określa Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN)– stowarzyszenie piekarzy pizzy poświęcone zachowaniu tradycji pizzy neapolitańskiej.

Receptura oryginalnej pizzy neapolitańskiej zakłada, że:

  • ciasto należy wyrobić z mąki typ 00, a na każdy kilogram mąki należy dodać około 550 – 600 g wody,
  • do pizzy dodaję się niewielką ilość drożdży – 3 gram na 1,7 czy 1,8kg mąki – dzięki temu następuje dłuższa fermentacja , a ciasto zyskuje lepszy smak,
  • do sosu pomidorowego należy wykorzystać gatunek pomidorów – San – Marzano albo Roma
  • jako ser należy dodać mozarellę z krowiego mleka (Fior di Latte). Niektóre pizzerie serwują Margheritę z mozarellą z bawolego mleka.

AVPN określa też między innymi grubość czy pH ciasta. Nie wszystkie pizzerie jednak nie zawsze ściśle stosują się do tych zaleceń. Niektóre pizzerie np. dodają więcej wody albo wydłużają okres fermentacji do 24 godzin.

Sprawdź również tajniki kuchni neapolitańskiej – przeczytaj nasz artykuł!

W prawdziwej neapolitańskiej pizzerii musi być piec opalany drewnem. Ważne jest też rodzaj drewna: buk, jesion, klon, dąb.

Co wyróżnia pizzę neapolitańską to:

  • miękki jak poduszka rant pizzy. Podczas gryzienia pizza jest delikatnie chrupka i miękka. Nie może być też wyczuwalny smak drożdży.
  • spód pizzy ma charakterystyczne czarne punkty,
  • wilgotny środek – pizzę neapolitańską należy jeść nożem i widelcem – ponieważ ciasto jest bardzo cienkie, a jej środek dosłownie wylewa się z palców.
  • neapolitańską pizzę charakteryzuje mała ilość składników, dlatego znane są dwa rodzaje pizzy neapolitańskiej: Marinara (czosnek, oregano) i Margherita (mozarella i bazylia).

Pizzerie, które warto odwiedzić

W tych lokalach z pewnością nie masz, co liczyć, że w porze obiadowej od razu wygodnie zasiądziesz do stolika, a kelner dosłownie w pięć minut zrealizuje Twoje zamówienie. Jednak dla tak niebiańskiej uczty, warto poczekać i godzinę. W których pizzeriach się nie zawiedziesz?

Pizzeria nr.1 Da Michele

pizzeria da michele najlepsza pizza w neapolu

L’Antica Pizzeria da Michele

Przy Via Cesare Sersale 1.

Pizza Da Michele to miejsce znane nie tylko ze świeżej, serwowanej prosto z pieca, wypalanej na kamieniu pizzy, ale również z filmu Eat Pray Love. Na centralnym miejscu w lokalu podziwiać można zdjęcie samej Julii Roberts. Da Michele serwuje rewelacyjną pizzę (Margharita około 4 Euro). Niestety w Da Michele na ten niebiański posiłek musimy się trochę naczekać. Do Da michelle nawet zimą przed lokalem ustawia się kolejka. Obsługa rozdaje numerki, potem je wywołuje i choć kucharze rzeczywiście szybko uwijają się z przygotowaniem posiłków, to jednak w porze obiadowej jest tam niezły młyn, a w letniej porze na pizzę trzeba czekać nawet około godziny. Warto więc wybrać się nieco wcześniej, albo niekoniecznie na wielkim głodzie.

Pizzeria serwuje dwa rodzaje typowej neapolitańskiej pizzy – Marinara i Margherita. Za dodatkową opłatą można zamówić pizzę z podwójną porcją sera czy na większym cieście. Oprócz tego De Michelle serwuje tylko napoje. Po przyjęciu zamówienia, kucharz potrzebuje około 15 minut, by do stolika podszedł kelner z dymiącą jeszcze pizzą.

Jeśli ktoś chce zasmakować w prawdziwej neapolitańskiej pizzy, to zdecydowanie powinien odwiedzić Da Michelle.

Pizzeria nr 2. Trianon da Ciro

pizzeria Trianon da Ciro napoli

Przy ulicy: Via Pietro Colletta.

Tutaj pizza Margherita kosztuje około 4,50 Euro. Choć z zewnątrz okolica niekoniecznie animuje, by zajrzeć do środka, to z pewnością jednak warto. Trianon da Ciro znajduje się w niewielkiej odległości od Da Michelle. Jeśli wiec w tej pierwszej pizzerii trzeba zbyt długo czekać, to warto zajrzeć na ulice Via Pietro Colletta i tam zasmakować w neapolitańskiej pizzy.

Tutaj oprócz klasycznej wersji Margherity czy Marinary serwowana jest też pizza z ośmioma składnikami – Gran Trianon.

Pizzeria nr. 3 Gino Sorbillo

Przy ulicy: Via dei Tribunali 32

To idealne miejsce, jeśli pizzę chcemy zjeść na kolację. Gino Sorbillo otwierane jest dopiero od 19 -tej, ale jeśli chcemy od razu otrzymać stolik, to do kolejki trzeba ustawić się jeszcze przed otwarciem lokalu. Już bowiem o 18:30 przed jeszcze zamkniętymi drzwiami tworzy się całkiem imponujący ogonek. Gino Sorbillo to iście włoska tradycja. Restaurację prowadzi rodzina, która od wielu pokoleń zajmuje się wypiekiem pizzy. Tutaj będziemy mieć większy wybór i w miarę dobre ceny. Do tego szybki serwis i bardzo smaczną pizzę. Gino Sorbillo warto więc także odwiedzić.

Pizzeria nr.4 Di Matteo

Przy ulicy: Via dei Tribunali 94

W 1994 roku Bill Clinton rozsławił tę pizzerię, kiedy podczas spotkania G – 7 kupił tam pizzę na wynos.  W Di Matteo pizzę zjemy przy stoliku w środku restauracji, ale możemy też kawałek pizzy kupić na wynos. W tym celu nie musimy wchodzić do restauracji. Kawałek pizzy w cenie 1,5 Euro zakupimy z okna na ulicy. W lokalu pizza Margherita kosztuje około 3 Euro.

Pizza na wynos niekoniecznie jednak jest warta polecenia. Za to w restauracji z pewnością będziemy zadowoleni.

Pizzeria nr.5 Del Presidente

Przy ulicy: Via dei Tribunali 120

Tę pizzerię otworzył kucharz, który wcześniej pracował w Di Matteo. Nazwa zresztą związana jest także z Billem Clintonem, ponieważ to właśnie ten kucharz przygotował w Di Matteo pizzę na wynos dla amerykańskiego prezydenta. Tutaj też pizza Margherita w lokalu kosztuje 4 Euro. Jeśli jednak nie ma wolnych stolików, możemy zamówić pizzę na wynos, którą za 3 Euro z odpowiednią ilością sera, chrupiącym i miękkim w środku ciastem i bardzo aromatycznym sosem otrzymamy w kartonie. Jeśli jednak chcemy w  spokoju rozsmakować się w chrupiącym cieście i aromatycznym sosie, to zdecydowanie warto poczekać na wolny stolik.

Pizzeria nr.6 Antica Pizzeria Port’Alba

Przy ulicy: Via Port’Alba 18

To najstarsza pizzeria w Neapolu, a nawet na całym świecie. Już w 1738 w tym miejscu stał mały stragan z pizzą, a od 1830 znajduje się tam restauracja. Tutaj także pizzę zjemy w lokalu, lub zakupimy na wynos. Jeśli mamy ochotę na jedzenie w lokalu, to niekoniecznie dobrym pomysłem, będzie wybór wieczornej pory. Wieczorami w pizzerii jest największe obłożenie, również poza sezonem letnim.

Ta pizzeria oferuje nieco większy wybór w rodzajach pizzy. Oprócz klasycznej Margherity, do wyboru jest Margherita z mozarellą z bawolego mleka i koktajlowymi pomidorkami, ale bez sosu pomidorowego.

Pizzeria nr. 7 Brandi

Przy ulicy: Salita S. Anna di Palazzo 1/2

Pizzeria Brandi uchodzi za miejsce, gdzie rzekomo narodziła się pizza Margherita. Jako dowód, na jednej ze ścian pizzerii można przeczytać list, w którym królowa Margherita osobiście dziękuję kucharzowi za przygotowanie pizzy, specjalnie na jej część.

Czy to jednak jest prawdą? Jeśli będziesz w Neapolu, to z pewnością usłyszysz też historię, że ten list w XX wieku został zwyczajnie sfałszowany. Inna legenda głosi, że królowa Margherita taki sam list wysłała do kilku różnych pizzerii.

Pizza zdecydowanie zadowoli nas smakiem, aromatem i niezwykłą lekkością. Cena natomiast może pozostawiać wiele do życzenia. Margherita kosztuje aż 7 Euro.

Pizzeria nr. 8 Palazzo Petruci Pizzeria

Przy: Piazza s. Domenic Maggiore 5

To świetne miejsce dla osób, które nie lubią tłumów, a chcą zasmakować w wyjątkowo dobrej i oryginalnej Marghericie, a do tego mają ochotę degustować najlepszą pizzę przy pięknym widoku na cały Neapol. Pizzę można zjeść bowiem na dachu pałacu. Ta opcja możliwa jest jednak za niewielką dopłatą. Do Pizzerii Palazzo Pietruci  z pewnością warto się wybrać. To miejsce polecane jest bowiem przez samych Neapolitańczyków.

Pizzeria nr.9 Starita a Materdei

Przy ulicy: Via Materdei, 27/28

Ta pizzeria powstała jeszcze w 1901 roku, a jej historia ma naprawdę imponującą tradycję. Tam zaskoczy nas nie tylko niesamowity dobry smak pizzy, ale również i przystępna cena. Margherita kosztuje około 4 Euro. Co ważne w tygodniu nie będziemy mieć problemu ze znalezieniem wolnego stolika i to w porze obiadowej! W weekend trzeba jednak poczekać, ale nie jakoś specjalnie długo – maksymalnie do pół godziny. Tam pizzy dogląda sam mistrz – Antonio Starita, który jest jednym z wykładowców szkoły dla pizzaiolo czyli kucharzy wyrabiających pizzę.

To nasze najlepsze typy, jeśli chodzi o pizzerie w Neapolu. Zapraszamy do dzielenia się z Waszymi doświadczeniami. Jeśli odkryjecie dobrą pizzerię w Neapolu, której nie wymieniliśmy tutaj, to napiszcie o tym w komentarzu i podzielcie się swoją opinią z innymi czytelnikami.

Lecisz do Neapolu a jeszcze nie zarezerwowałeś noclegu? sprawdź nasze rekomendacje!

Neapol – gdzie spać?

 

Najlepsze hotele w Neapolu

Poprzedni

Wynajem auta w Neapolu

Ravello

Następny

1 komentarz do wpisu “Najlepsze pizzerie w Neapolu”

  1. Do pizzeria Da michaele nie ustawiają się kolejki na chyba że w sezonie turystów lokalni klienci tam nie chodzą widząc jakie tłumy są przy innych miejscach w czasie obostrzeń a w tej pizzeri zero ludzi . Przez miejscowych jest niestety uznawana za dość średnią jakościowo

    Odpowiedz

Dodaj komentarz