TOP 10 polecanych restauracji na Capri

Tagi , , , ,

Capri to słynna wyspa leżąca w Zatoce Neapolitańskiej we Włoszech. Wyspa ta słynie także z luksusowych hoteli, zapierających dech w piersiach widoków oraz formacji skalnych Faraglioni. Capri to piękna wyspa, na której nie brakuje także wspaniałych restauracji. Można tu znaleźć doskonałą i wyrafinowaną kuchnię włoską, inspirowaną również wykwintnymi daniami śródziemnomorskimi. Poniżej przedstawiamy listę najlepszych restauracji na wyspie Capri.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

TOP 10 polecanych restauracji na Capri

Ristorante Capriccio

Restauracja „Capriccio” znajduje się w pięciogwiazdkowym hotelu Villa Blu w Anacapri. Restauracja ta oferuje taras z widokiem na morze i kuchnię prowadzoną przez doskonałego szefa kuchni. Dania przez niego przygotowywane składają się zazwyczaj z niewielu składników, ale są niezwykle starannie przygotowywane.

Wśród dań restauracji „Capriccio” polecamy spróbować: dorsza w tempurze z czarnego ryżu, „Blu Capri” – zupy z owoców morza z marynowanymi warzywami, „Paccheri” – ragout z ośmiornicy na piance z sera pecorino oraz kilku innych wykwintnych dań. Po obiedzie lub kolacji warto spróbować także doskonałego deseru..

Adres: Via Giuseppe Orlandi 113, Anacapri

Il Riccio

„Il Riccio” to restauracja usytuowana w hotelu Capri Palace, kilka metrów od słynnej Błękitnej Groty. Restauracja ta oferuje taras z widokiem na półwysep Sorrento. Wewnątrz znajdziesz otwartą kuchnię i ladę pełną świeżo złowionych ryb, ośmiornic, homarów, owoców morza oraz jeżowców. Szef kuchni restauracji przygotowuje wspaniałe klasyki oraz oryginalne dania. Polecamy spróbować Spaghetti alla chitarra z jeżowcami, spaghetti z małżami oraz pasty z kremem z escarole, bottargą i tuńczykiem. Warto skosztować także ryb z grilla podawanych z caponatą warzywną oraz kremem bazyliowym. Na koniec uczty kulinarnej polecamy świeżo przygotowywane desery.

Adres: Via Gradola 4, Anacapri

Monzù

W dawnych czasach nazwa „Monzù” była zarezerwowana dla profesjonalnych szefów kuchni Królestwa Neapolu i reprezentowała dania kuchni francuskiej oraz neapolitańskiej. Dziś jest to nowoczesna restauracja z pięknym tarasem, w której szef kuchni oferuje dania kuchni współczesnej. Podróż przez smaki można rozpocząć od Bon Bon z krewetkami, zupą z oliwek Nocellara, migdałami oraz kandyzowaną cytryną. Na uwagę zasługuje również Milanese z cytrusami i escarole. Miłośnicy dań mięsnych powinni spróbować zarówno dań z królika, jak i jagnięciny. Wśród deserów znajduje się „Nido” z mango, marakui i kremu ze świeżego sera. Goście mają do swojej dyspozycji także dwa menu degustacyjne oraz bogatą kartę win.

Adres: Via Tragara 57, Capri

Restaurant Ziqù

Szef kuchni przy przygotowaniu dań w tej restauracji kieruje się sezonowością danych składników, zarówno produktów lądowych, jak i morskich. Goście tej restauracji często zamawiają grillowaną ośmiornicę, kuskus z pieczoną papryką i wędzonym boczkiem oraz pieczone przegrzebki.

Godne polecenia jest także spaghetti z czosnkiem, oliwą, papryczką chili z krewetkami scampi i migdałową kruszonką. W menu tej restauracji nie brakuje także włoskich klasyków, takich jak na przykład: spaghetti z sosem mięsnym. Warto też spróbować grillowanych krewetek w sosie oraz chrupiących frytek. Menu degustacyjne składa się z trzech, pięciu lub siedmiu dań. Dania te w połączeniu z winami oferowanymi przez sommeliera gwarantują niezapomniane doznania smakowe.

Adres: Via Marina Grande 191, Capri

Il Verginiello

Położona kilka metrów od głównego placu Capri restauracja „Verginiello” oferuje typowe dania kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej. Oferowane są tu także liczne dania typowej kuchni Capri, począwszy od specjałów ze świeżych ryb i owoców morza po lokalne warzywa, świeże mięsa oraz desery.

Dania te przygotowane są z wysokiej jakości surowców i zgodnie z filozofią gotowania opartą na wielkich klasykach owoców morza i pizzy, domowych nadziewanych makaronach i codziennie dostarczanych świeżych rybach.

Wśród dań, których nie można przegapić w tej restauracji są m.in.: przystawki ze świeżych owoców morza, mamy linguine z żabnicą, friggitelli, a także ravioli z atramentem z mątwy z małżami i ziemniakami lub nadziewane kalmary. Wszystkiemu towarzyszy bogata karta win, która obejmuje regionalne i krajowe propozycje. Mocnymi stronami tej restauracji są: dbałość o klienta, znajomość surowców, podkreślanie tradycji Kampanii, a w szczególności Capri, sezonowość produktów oraz doskonały stosunek jakości do ceny.

Adres: Via Lo Palazzo 25, Capri

Polecane artykuł: Zatoka Neapolitańska- najciekawsze atrakcje

JK Place

JK Place znajduje się w Marina Grande di Capri. Wyrafinowany i elegancki styl tego miejsca przypomina historyczne połączenie angielskiego imperializmu i francuskiego kolonializmu. Z pewnością jest to jedne z najbardziej ekskluzywnych miejsc na wyspie.

Wyłącznie najświeższe owoce morza podawane są z odrobiną „Oro di Sorrento” (cytryną z Sorrento IGP) i kilkoma kroplami oliwy Evo. Pieczony kwiat cukinii nadziewany jest bawolą ricottą, bazylią i kandyzowanymi pomidorkami koktajlowymi. Kolejnym daniem wartym spróbowania jest „Incontri di mare” – risotto z małżami, ośmiornicami, kalmarami i surowymi krewetkami Mazara.

Adres: Via Marina Grande 225, Capri

L’Olivo

Restauracja ” L’Olivo ” znajduje się w hotelu Capri Palace Jumeira i szczyci się ona 2 gwiazdkami Michelin. Co ciekawe, jest to jedyna na wyspie Capri restauracja, która otrzymała to prestiżowe wyróżnienie. Restauracja ta łączy w sobie innowacyjne i tradycyjne dania, zawsze z poszanowaniem cykli sezonowych i wielką dbałością o dobór surowców. Szczególna dbałość o śródziemnomorskie smaki oraz o każdy szczegół sprawiają, że jest to wyjątkowe miejsce.

Charakterystycznym daniem w tej restauracji jest cytrynowe tagliolini z burratą, czerwonymi krewetkami i szparagami morskimi. W menu znajdziemy także tuńczyka z migdałami, szpinakiem, czerwonymi porzeczkami i ziemniakami.

Adres: Via Capodimonte 14, Anacapri

La Zagara

W historycznym centrum Anacapri, wśród wąskich uliczek, znajduje się restauracja „La Zagara”, która jest ukryta jest w gaju cytrynowym. Menu w tej restauracji jest typowo tradycyjne. Po pikantnej zupie z małży z ośmiornicą i tarallo, warto spróbować smacznego Linguine alla Nerano z tatarem z czerwonych krewetek z cytryną.

Polecam także spróbować doskonałych deserów, w tym babà z kremem cytrynowym, truskawkami oraz z miętą.

Adres: Via Giuseppe Orlandi 180, Anacapri

Mammà – Capri

Restauracja znajduje się w pobliżu małego placu Capri, w historycznym centrum i w jednym z najpiękniejszych miejsc na wyspie, z widokiem na Zatokę Neapolitańską. Szef kuchni swoje dania przygotowuje wyłącznie z najlepszych surowców z regionu.

Restauracja jest codziennie zaopatrywana w ryby od rybaków z Capri i sezonowe produkty od rolników z Anacapri. Dowodem na to jest tagliatella z mątwy z wiosenną sałatką warzywną i ośmiornicą, pomidorkami koktajlowymi oraz pieczonymi karczochami.

Na drugie danie warto spróbować dorsza au gratin z kalafiorem i sosem ostrygowym lub pieczona prosię z puree jabłkowym i zielonymi papryczkami chili. Wreszcie na deser koniecznie warto zamówić lody „cassatę”. Karta win prezentuje doskonałość regionu Kampanii oraz najlepsze wina włoskie i francuskie.

Adres: Via Madre Serafina Cimmino 6, Capri

Rendez Vous

Restauracja „Rendez-Vous” łączy w sobie doskonałą kuchnię lokalną z luksusową elegancją Grand Hotelu. Wyrafinowane wnętrza, w których zadbano o każdy szczegół zapewniają przyjazną atmosferę. Propozycje w menu restauracji „Rendez-Vous” obejmują zarówno klasyczne włoskie oraz śródziemnomorskie dania. Tradycja i kreatywność są w stanie zaspokoić najbardziej wymagające gusta.

Adres: Via Camerelle 2, Capri

Autor: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.

Najlepsze hotele w Neapolu

Poprzedni

Zatoka Neapolitańska – najciekawsze atrakcje

Muzeum Capodimonte – jedno z ważniejszych muzeów we Włoszech

Następny

Dodaj komentarz